Wat is courtage? Makelaarkosten vertelt meer!

Wat is courtage? Makelaarkosten vertelt meer!

admin No Comment
Financiën en Verzekeringen

Wat is courtage? Makelaarkosten vertelt meer!Bent u van plan om uw woning te gaan verkopen met de hulp van een makelaar? Dan bent u tijdens uw zoektocht vast het woord ‘courtage’ tegenkomen. Wij van makelaarkosten leggen u graag uit wat makelaarscourtage inhoud en hoe dit wordt berekend. Woningen verkopen is een specialistisch vakgebied, waarvoor veel middelen en kennis nodig is. Om u verder te helpen, kunt u de hulp inschakelen van een makelaar. Hij of zij is op de hoogte van de actuele wetgeving en hanteert een eigen verkoopstrategie bij de verkoop van uw woning. Als vergoeding voor een gedeelte van de diensten, wordt altijd courtage gehanteerd.
Wilt u graag meer informatie? Bekijk dan onze website voor onafhankelijk advies en informatie over woningen kopen en verkopen.

Wat is courtage?

In de praktijk wordt dit vaak makelaarscourtage of makelaarsvergoeding genoemd. Een makelaar zet zijn of haar kennis en strategieën in om uw woning voor een goede prijs en binnen een kort tijdsvlak te verkopen. Aangezien u de makelaar inhuurt, ontvangt hij of zij voor de verkoop van uw woning courtage. Dit is 1-2% van de totale verkoopsom van uw woning. Overige diensten, zoals het uitvoeren van taxaties, bezichtigingen en opstartkosten worden hierbij opgeteld. Procentueel is er een klein verschil, maar houdt er goed rekening mee dat dit in de praktijk gaat om duizenden euro’s! Als onafhankelijk platform adviseren wij u daarom om meerdere offertes te laten uitbrengen door verschillende makelaars. Op deze wijze kunt een makelaar uitkiezen die past bij uw wensen en budget. In de meeste gevallen hanteren makelaars geen vaste prijzen, courtage zal daarom stijgen naarmate uw woning in prijs stijgt. Beide partijen zijn daarom gebaat bij een goede verkoopprijs. Er zijn enkele uitzonderingen, waarbij een vaste prijs wordt gehanteerd. Dit heeft als nadeel dat bij tegenvallend verkoopresultaat, u hetzelfde bedrag dient te betalen. Als gemiddelde ligt courtage op 1,5%.

Is courtage onderhandelbaar en aftrekbaar?

Om direct tot de kern te komen: courtage is niet aftrekbaar bij de belastingdienst. Er zijn diverse aftrekposten die u kunt meenemen bij de verkoop van uw woning, maar courtage valt hierbuiten. Een extra reden om vooraf makelaars zorgvuldig te vergelijken! Bij aftrekbare kosten kunt u denken aan taxaties. Op onze website vindt u hierover meer informatie. Onderzoek goed de mogelijkheden, zodat u voordelig uit bent!
Naast de vraag of courtage aftrekbaar is, krijgen wij regelmatig de vraag of het onderhandelbaar is. In de meeste gevallen is het percentage een vast gegeven. Het is jammer van de tijd om hierover in onderhandeling te gaan. U kunt dan beter uw tijd investeren door offertes op te vragen bij meerdere makelaars. Houdt hierbij goed in de gaten welke diensten worden meegenomen en welke niet. Makelaarscourtage wordt overigens pas ná verkoop voldaan. Eerder weet u niet wat het totale eindbedrag is, dat u de makelaar verschuldigd bent voor de verkoop van uw woning. Vanwege het procentuele karakter kunnen de verschillen erg groot zijn, kies daarom weloverwogen voor een makelaar die bij u past. Op onze website vindt u een handige tool, waarmee u eenvoudig en snel makelaars kunt vergelijken! Vraag gelijk diverse offertes aan.

Wat u dient te weten over courtage:

  • Percentage tussen de 1-2% van de verkoopsom als vergoeding voor de werkzaamheden van de makelaar
  • Is niet aftrekbaar bij de Belasting
  • Niet onderhandelbaar
  • Vergelijk vooraf verschillende makelaars
  • Dient pas na verkoop te worden voldaan

Meer informatie over de verkoop of koop van een woning? Of wilt u nog eens rustig nalezen wat makelaarscourtage precies inhoud? Bekijk dan onze website met allerlei handige informatie en tips voor u als (ver)koper van een woning: makelaarkosten.nl. Ga goed voorbereid van start en voorkom veelgemaakte fouten.