Jouw uitkering aanvragen

Jouw uitkering aanvragen

admin No Comment
Financiën en Verzekeringen

Een uitkering aanvragen lijkt misschien lastig, maar over het algemeen valt dit best wel mee. De belangrijkste dingen die je in de gaten moet houden, zijn:

  • Doe het op tijd
  • Heb je gegevens bij de hand
  • Vul de aanvraag juist in

Een uitkering aanvragen doe je over het algemeen via de website van het UWV. Je moet daarvoor wel een DigiD hebben en natuurlijk een computer. Heb je die niet? Dan kunnen ze je hier bij het UWV mee helpen. Ze willen eigenlijk niet meer dat mensen de aanvraag via papier en post doen en dus kan het tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar via de computer. Gelukkig hebben zij deze bij het UWV ook beschikbaar. Ook tijdens het ontvangen van je uitkering is dat handig. Je hebt namelijk de zogenaamde sollicitatieplicht. Daarbij moet je eens per maand doorgeven hoeveel sollicitaties je hebt gedaan. Je moet voldoen aan een minimum van vier sollicitatiehandelingen. We zeggen expres ‘handelingen’, want er zijn namelijk verschillende dingen die hieronder vallen. Natuurlijk is het versturen van een sollicitatiebrief een geldige handeling, maar ook het voeren van een netwerkgesprek of een sollicitatiegesprek hebben telt allemaal mee. Zijn er ook bepaalde dingen die niet meetellen? Je kunt natuurlijk altijd de regels zo ombuigen dat het makkelijker voor je wordt, maar met je partner over je sollicitaties praten, geldt helaas nog steeds niet als netwerkgesprek. Let er ook op dat ze bij het UWV bepaalde stellen aan de sollicitaties die je verstuurt. Met name als je hoog bent opgeleid is dit slim om in de gaten te houden. Het is namelijk niet zo dat je dan alleen maar op je eigen niveau hoeft te solliciteren. Op een gegeven moment kunnen ze je zelfs verplichten om een baan op een lager niveau aan te nemen.

Meer informatie over een uitkering aanvragen

Een van de belangrijkste dingen in het proces van een uitkering aanvragen is wel om dit op tijd te doen. Je kunt dit doen vier weken voor en nadat je je laatste werkdag hebt gehad. Meestal hoor je ongeveer een maand van tevoren dat je niet meer nodig bent op het werk. Je functie wordt bijvoorbeeld opgeheven of je presteert niet voldoende. Er kunnen vele redenen zijn waarom je ontslagen wordt. Over het algemeen maakt het voor het UWV niet uit wat de reden is. Er zijn echter wel situaties waarin een uitkering aanvragen niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als je op staande voet ontslagen wordt of als je zelf ontslag neemt. Je maakt dan namelijk zelf de keuze om geen werk meer te hebben. Word je echter ontslagen (en niet op staande voet dus)? Dan kun je jouw uitkering aanvragen vanaf een maand voordat je je laatste werkdag hebt. Wacht je te lang en zijn dus ook de vier weken na je laatste werkdag verstreken? Dan is het helaas niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een uitkering. Wees hier dus zeker op tijd bij. Wil je meer informatie over een uitkering aanvragen en kom je er op de website van het UWV eigenlijk niet helemaal uit? Dan kunnen we je aanraden om naar de website Uitkerings Info te gaan. Hier vind je uitgebreide info over alle wat met een uitkering aanvragen te maken heeft.

Ga vandaag je uitkering aanvragen

Zoals we al eerder zeiden is een uitkering aanvragen echt niet zo moeilijk als het lijkt. Lees je van tevoren gewoon goed in via de website Uitkeringsinfo.nl en aan de hand daarvan heb je het aanvraagproces zo doorlopen. En anders kun je altijd nog contact opnemen met het UWV.