nieuws (archief)

Amsterdam komt met eigen pgb

Publicatiedatum: 16 januari 2012
Gemeente Amsterdam

Het moet voor chronisch zieken en gehandicapten in Amsterdam mogelijk blijven begeleiding thuis te betalen via een persoonsgebonden budget (pgb). Wethouder Eric van der Burg (zorg, VVD) vindt dat deze groep niet de dupe mag worden van bezuinigingen op het pgb door het kabinet en wil daarom vanaf 2013 een Amsterdams pgb invoeren, maakte hij 16 januari bekend.

Per Saldo: keurmerk voor pgb-bureaus is een feit

Publicatiedatum: 2 september 2011

Met dit keurmerk worden bureaus, die werken voor mensen met een pgb, erkend als betrouwbaar en bonafide. Op maandag 5 september is er een voorlichtingsbijeenkomst over het hoe en waarom van dit keurmerk. Bemiddelingbureaus en andere belangstellenden worden hiervoor van harte uitgenodigd.

PGB: Gemeenten willen 'kijken wat er nodig is'

Publicatiedatum: 15 juli 2011

Gemeenten willen de ruimte hebben om zelf te kiezen of zij een persoonsgebonden budget (pgb) aanbieden. Dat is een van de vele punten uit het visiedocument dat de gemeenten aanbieden aan de Chronisch Zieken en Gehandicapten raad.

Gezamenlijke acties tegen plannen persoonsgebonden budget

Publicatiedatum: 8 juni 2011
Per Saldo, belangenorganisatie van mensen met een persoonsgebonden budget, organiseert de komende tijd samen met andere organisaties acties tegen de forse bezuinigingen op het pgb. De NPCF steunt deze acties, net zoals CG-Raad, PlatformVG, PlatformGGZ, LOC, MEE, MEZZO en ouderenorganisaties.

Mail uw verhaal naar de staatssecretaris!

Publicatiedatum: 30 mei 2011

Per Saldo is boos over de plannen om voor de meeste mensen het pgb af te schaffen. Woensdag vergadert het kabinet of dit besluit definitief wordt. Daarom roepen wij u op om vandaag of morgen uw verhaal te mailen naar de staatssecretaris om te vertellen hoe uw leven eruit zal zien zónder pgb.

U kunt dit doen via dit formulier dat automatisch op het adres van de staatssecretaris terechtkomt. Dit formulier komt ook bij ons binnen zodat wij uw verhalen ook met bijvoorbeeld Tweedekamerleden kunnen delen. Help zo mee om het pgb te behouden!

Advies: schaf pgb-regels en andere rompslomp af

Publicatiedatum: 27 mei 2011

Chronisch zieken moeten niet langer worden verplicht om aan te tonen hoe ze hun persoonsgebonden budget (pgb) besteden. Dat staat in een advies van het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal). Dat bevestigt Actal naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

SCP: De opmars van het persoonsgebonden budget (PGB) in de zorg

Publicatiedatum: 18 mei 2011
  • Het aantal pgb-houders groeide van 13.000 in 1998 tot bijna 150.000 in 2008. Het pgb-gebruik groeide in de periode 1998-2008 dus met gemiddeld 25% per jaar.
  • In 2008 vertegenwoordigde het pgb 20% van het totale AWBZ-gebruik en 10% (2,1 miljard euro) van de totale AWBZ-uitgaven.
  • Het pgb-gebruik heeft een vraagstimulerende werking. Bijna de helft van de pgb-groei komt door een toestroom van nieuwe zorgvragers.

Dit zijn enkele conclusies uit de SCP-publicatie De opmars van het pgb die op dinsdag 10 mei jl. is verschenen.

Per Saldo: elimineer oneigenlijk gebruik pgb

Publicatiedatum: 18 mei 2011

De groei van het pgb is te beteugelen door het pgb te zuiveren van oneigenlijk gebruik. Dat verklaart Aline Saers, directeur Per Saldo, in reactie op het SCP-rapport 'De opmars van het pgb'.

 

Lees verder op http://www.zorgvisie.nl/Financien/Per-Saldo-elimineer-oneigenlijk-gebruik-pgb.htm

Nieuwe vereniging voor pgb-zorginitiatieven

Publicatiedatum: 13 april 2011

De nieuwe Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) wordt 16 april officieel opgericht. De aanleiding voor de nieuwe vereniging is de pgb-stop van vorig jaar. In de nieuwe verenging willen zorgaanbieders zich sterk maken voor de verdere ontwikkeling van kleinschalige, professionele, laagdrempelige, betaalbare en innovatieve zorg aan cliënten.

 

Lees verder in Zorgvisie

Diploma nodig voor houder van Persoonsgebonden Budget: ja of nee?

Publicatiedatum: 21 maart 2011

Cliënten die werken met een persoonsgebonden budget (PGB) moeten beschikken over tenminste drie competenties: 1. Zij kunnen in woorden aangeven wat hun zorgbehoeften zijn (in vakjargon: hun zorgbehoeften articuleren) 2. Zij zijn in staat hun hulpverlener te selecteren uit een groep van aanbieders en 3. Zij kunnen administratieve handelingen uitvoeren, bijvoorbeeld het aftekenen van een werkbriefje van hun hulpverlener.

Inloggen

Naam
Wachtwoord